Ems van Soest
beginpagina
Ems' boeken
Johan van Soest
Vier dierbaren
Het verloren zusje
Damescompartiment
vragen
Colofon
 
Ems van Soest

Ems I.H. van Soest: 't stuur in handen

't stuur in handenLuud den Eik houdt van snelheid. Van fietsen, om te beginnen. Ze zou wel wielrenner willen worden maar haar leven ziet er anders uit: nadat haar ouders bij een motorongeluk om het leven zijn gekomen, is ze door Tante Stine naar Indië gehaald om bij haar in een pension te wonen. Luud werkt ook als apothekers-assistente. Verder heeft ze een vriendenkring waarmee ze pleizer maakt. Luud is stoer (ze rookt zoals jongens dat kunnen), maar eenzaam.

Dat verandert als er een ouder echtpaar in "Pension Stine" komt wonen. Zij hebben Luuds ouders gekend en ontfermen zich over het meisje. Het leven keert zich ten goede. Luud mag bij "opa en oma" wonen, ze mag voor bloemen zorgen en zelfs met Tante Stine, die nu een ander pension drijft, kan ze het beter vinden. Dan gaat het mis.

Ronny Trop heeft een snelle auto en daarom een grote aantrekkingskracht op Luud. Zijn karakter laat te wensen over. Luud moet Opa en Oma beloven rustig te rijden, dan mag Ronny haar rijles geven. Ze heeft talent. Op een dag gaat ze alleen wel met de Daimler en dan heeft ze zelf het stuur in handen... Ze verongelukt en overleeft het gelukkig.

In het ziekenhuis en in de vacantietijd "boven" leert Luud begrijpen wat het werkelijk betekent, om het stuur in handen te hebben. Ze gaat tijdelijk naar Nederland om er een opleiding te volgen en in een apotheek te werken, en ze schrijft trouw brieven aan haar dierbaren in Indië.

Een mooie meeslepende roman is het, over een meisje dat gemakkelijk autocoureur had kunnen worden, als ze maar zelfbeheersing had gekend. Dan is er veel mogelijk voor meisjes, laat Ems weten.

Deze editie: Alkmaar: Uitgeverij Kluitman,
Aantal boekpagina's: 187
Illustraties: Hans Borrebach

Beginpagina   Ems' boeken   Joh. van Soest   Vier dierbaren   Het verloren zusje
Damescompartiment
  Vragen aan u   Colofon

Damescompartiment Online