Ems van Soest
beginpagina
Ems' boeken
Johan van Soest
Vier dierbaren
Het verloren zusje
Damescompartiment
vragen
Colofon
 
Ems van Soest

Ems van Soest: Pauli's leerschool

Pauli's leerschoolIndië. Pauli van Laren studeert voor onderwijzeres (acte Lager Onderwijs), zonder er aanvankelijk veel hart voor te hebben. Ze komt uit een warm gezin, waar de vader sinds zijn overlijden nog steeds gemist wordt. Moeder doet wat ze kan om het gezin gelukkig te houden, haar oudere zusje Heleen ook, terwijl haar jongere broer Mart (derde klas H.B.S) de benjamin is. Broer Theo en zijn gezin komen snel terug uit Nederland. Heleen ziet enigszins droevig aan hoe Pauli zich ontwikkelt: de vriendschap met Nolda, die van N.S.B.soldaten houdt, doet haar geen goed. Heleen heeft zelf een innige vriendschap met Ina, een beschaafd meisje.

Door de aankomst van Lucien Tervoort worden de verhoudingen anders. Zowel Pauli als Ina raken verliefd op hem. Lucien heeft een jong gestorven zusje waardoor hij gevoeliger is voor zuiverheid en oppervlakkigheid in moderne meisjes.Pauli zet Nolda (een flirt) in om Lucien en Ina van elkaar te verwijderen. Hierdoor, en door andere ontwikkelingen, doorloopt Pauli een leerschool van het leven. Uiteindelijk komt dit haar karakter ten goede. Ze slaagt als onderwijzeres, is tevreden met een eenvoudige standplaats als onderwijzeres en vindt uiteindelijk de liefde bij een weduwnaar met een zoontje. Ina en Lucien trouwen en Heleen groeit in haar werk als schrijfster en redactrice.

In opmerkelijke details weet Ems een tijdsbeeld neer te zetten. Een slecht meisje dat van N.S.B-ers houdt, het belang van een eigen inkomen voor meisjes en vrouwen en vooral.. wat rijden er veel dames auto in deze roman! De rijkunst en auto van elk personage wordt besproken en beschreven als onderdeel van haar karakter. Jonge lezeressen wisten daardoor zeker dat vrouwen en auto's een uitstekende combinatie vormden.

Deze editie: Alkmaar: Gebr. Kluitman,
Aantal boekpagina's: 239
Illustraties: Hans Borrebach

Beginpagina   Ems' boeken   Joh. van Soest   Vier dierbaren   Het verloren zusje
Damescompartiment
  Vragen aan u   Colofon

Damescompartiment Online