Ems van Soest
beginpagina
Ems' boeken
Johan van Soest
Vier dierbaren
Het verloren zusje
Damescompartiment
vragen
Colofon
 
Ems van Soest

Ems van Soest: Wij weten wat wij willen. De Roman van een Wonderlijke Zomer

Wij weten wat wij willenMachteld Haersolte is de jonge eigenaresse van landgoed Haersolte. Na de oorlog is het moeilijk een manier te vinden om het te laten floreren, maar het lukt, ondanks het voortdurende commentaar van haar tante. Haersolte is belangrijk in deze tijd van wederopbouw, in landbouwkundig en cultureel opzicht.

Op het landgoed arriveren Oscar en Jeroen, twee vrolijke maar arme jongemannen die elk met Machteld willen trouwen. Machtelt weet dat. Zij is een aantrekkelijke partij, maar ook modern: ze zal zelf haar echtgenoot kiezen en ze is niet van plan het bestuur van Haersolte af te staan, alleen omdat ze een getrouwde vrouw zou zijn.

Dat is het basisgegeven waar deze roman om draait. Er zijn vele nevenintriges, die beeldend weergeven wat er leefde in de naoorlogse periode. Zo is er een cameo appereance van de enige echte Sijtje Boes, destijds een Bekende Nederlandse. Ook stuurt een kennis van Machteld "seamless nylons" naar Nederland, die met verrukking ontvangen worden. Dan is er regelmatig sprake van woningnood; jong mensen moeten zich laten ringeloren door tirannieke hospita's.

Uiteindelijk kiest Machteld een echtgenoot, omdat ze van hem houdt maar ook met de uidrukkelijke bedinging dat zij en zij alleen de werkelijke zeggenschap over Haersolte houdt. Dat kan dus, vertelt Ems haar lezeressen, een vrouw is in staat een groot landgoed te leiden, daar hoeft een huwelijk niets aan af te doen. De betekenis daarvan was groot, want een tiental jaren geleden moesten Nederlandse vrouwen het verdragen dat zij werden ontslagen bij hun huwelijk. Ems was het daar duidelijk niet mee eens.

Deze editie: Alkmaar: Uitgeverij Kluitman,
Aantal boekpagina's: 216
Illustraties: Hans Borrebach, ontwerp omslag zonder bron

Beginpagina   Ems' boeken   Joh. van Soest   Vier dierbaren   Het verloren zusje
Damescompartiment
  Vragen aan u   Colofon

Damescompartiment Online