Ems van Soest
beginpagina
Ems' boeken
Johan van Soest
Vier dierbaren
Het verloren zusje
Damescompartiment
vragen
Colofon
 
Ems van Soest

Ems van Soest: Ons is de toekomst. Roman voor Jonge Mensen

Ons is de toekomstJonge mensen, die door hard werken zichzelf een toekomst moeten scheppen, staan centraal in deze roman. Ze wonen in een pension, op kamers of bij hun ouder sthuis en hebben behalve persoonlijke problemen ook moeite om een inkomen te verwerven. Ze leunen op elkaar, op de club van vriendschappen.

Dat geldt zeker voor Kat Hubregts, die als 'moeder van de club' iedereen probeert te helpen. Ze werkt in een boekwinkel en is heimeljk verliefd op René, die even heimelijk ook verliefd op haar is. Hij denkt dat ze vroeger de verkeerde boeken heeft gelezen, waardoor er enkele discussies zijn over waarheid en levenservaring in meisjesromans. Kat had eigenlijk letteren willen studeren, maar door geldproblemen thuis kon dat niet.

De jonge mensen hebben elk volharding en moed nodig, dat laat Ems steeds weer merken. Dat komt bijvoorbeeld terug bij de rijke erfgename Jeanette die een loopbaan bij de film wil zonder hulp van haar ouders, bij Daan die zijn jonge echtgenote in haar kraambed verliest en toch verder moet of bij Mary, die als verpleegster meer leed ziet dan ze eigenlijk aankan.

Dat Ems de duistere kanten van het leven niet schuwt, blijkt duidelijk uit de gruwelijke details die ze geeft. Maar het slot van de roman is weer positief, alsof een happy end vanzelfsprekend is voor wie ondanks alles, doorzet.

Deze editie: Alkmaar: Uitgeverij Kluitman,
Aantal boekpagina's: 220
Illustraties: Hans Borrebach

Beginpagina   Ems' boeken   Joh. van Soest   Vier dierbaren   Het verloren zusje
Damescompartiment
  Vragen aan u   Colofon

Damescompartiment Online