Ems van Soest
beginpagina
Ems' boeken
Johan van Soest
Vier dierbaren
Het verloren zusje
Damescompartiment
vragen
Colofon
 
Ems van Soest

Ems van Soest: V voor Nicoly

V voor NicolyIn de laatste bezettingsjaren schreef Ems deze roman, die zich waarschijnlijk in Den Haag afspeelt. Een tijdbeeld vooral, dat in alle omstandigheden terugkeert: het woekeren met textielpunten, de toebedeelde huisvesting, de ontzettende bureaucratie en vele andere details. Dat kende Ems uit haar eigen leven; tijdens en na de oorlog woonde ze met haar moeder in Den Haag. Ook andere autobiografische elementen zijn in de roman aanwezig: vooral een lieve grootmoeder met de naam Angelbeck, waarin Ems' moeder Emma van Angelbeek terugkeert.

Al zijn de omstandigheden waarin de roman gesitueerd is zwaar, de toon en het thema zijn opmerkelijk bemoedigend en lichtvoetig. De intrige draait om de liefde tussen Nicoly en Dick, die door zijn slechte stiefmoeder van elkaar verwijderd raken. Hij zegt Nicoly moed te houden en maakt dan met zijn handen het V-teken: V van Victory. Dat zegt Nicoly tegen zichzelf als haar leven moeilijk is, of juist heel aangenaam. Via verre familie komt ze in Amerika terecht waar ze geld verdient met haar tekentalent: duizend gulden als voorschot.

Rondom Nicoly en Dick wervelen tal van personen die elk een eigen geschiedenis hebben. Opvallend is Roos, een Joods meisje dat de kampen heeft overleefd en daarover ook vertelt; bijzonder dat Ems dat aan haar jonge lezeressen wilde doorgeven. Opvoeding, kennis en moraal zit veel in deze roman. Dat blijkt ook uit het einde: Nicoly en Dick vinden elkaar weer terug, en beiden ontwikkelen zich in hun beroep. Zo laat Ems haar publiek weten dat een meisje niet hoeft te kiezen tussen liefde en een loopbaan.

Deze editie: Alkmaar: Uitgeverij Kluitman,
Aantal boekpagina's: 179
Illustraties: Hans Borrebach

Beginpagina   Ems' boeken   Joh. van Soest   Vier dierbaren   Het verloren zusje
Damescompartiment
  Vragen aan u   Colofon

Damescompartiment Online