Ems van Soest
beginpagina
Ems' boeken
Johan van Soest
Vier dierbaren
Het verloren zusje
Damescompartiment
vragen
Colofon
 
Ems van Soest

Ems van Soest: Lodoïska verovert Parijs. Een roman voor meisjes

Lodoïska verovert ParijsMet veel kennis van en liefde voor Parijs vertelt Ems van Soest een periode uit het leven van het jonge meisje Loïs. Ze woont in een stadje in Picardië, waar haar vader burgemeester is. Haar moeder is vroeg gestorven. Loïs werkt bij de post en ze neemt haar taken serieus op. Haar vriendinnen, de een frivool, de ander godsdienstig, een derde weer anders, hebben daarom ontzag voor haar. Dat ontzag neemt toe, als Loïs voor haar werk wordt uitgezonden naar Parijs om daar de nieuwste werkmethodes te bestuderen. Onder begeleiding van de tien jaar oudere, aantrekkelijke en erudiete Honoré, lastig gevallen door de leegloper Max, reist ze per trein naar Parijs.

In Parijs ziet ze samen met Honoré de stad, vooral de kunstzinnige en de religieuze kanten boeien het tweetal. Zo ontdekken ze veel gemeenschappelijks te bezitten en als hun liefde ontstaan is, besluitLoïs dat ze zullen trouwen. Bijna en passant lossen ze een belangrijke juwelendiefstal op, waardoor het pasverloofde stel in alle Parijse kranten terechtkomt. Dat zorgt voor een onverwacht happy end.

Een opwekkend meisjesboek is dit, met een verrassend grote plaats voor het katholieke geloof, dat via het bezichtigen van Franse kerken en het verhaal van de heilige Therese onder de aandacht van de jonge lezeressen wordt gebracht. Net als in andere romans, legt Ems bewust haar accenten op economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Een meisje is geen tweederangsburger, maakte de populaire Ems van Soest indirect duidelijk.

Deze editie: Den Haag: Boek en Periodiek, 1953
Aantal boekpagina's: 272
llustraties: Lida von Wedell

Beginpagina   Ems' boeken   Joh. van Soest   Vier dierbaren   Het verloren zusje
Damescompartiment
  Vragen aan u   Colofon

Damescompartiment Online