Ems van Soest
beginpagina
Ems' boeken
Johan van Soest
Vier dierbaren
Het verloren zusje
Damescompartiment
vragen
Colofon
 
Ems van Soest

Ems I.H. van Soest: Het mooiste beroep

Het mooiste beroep

Den Haag. Juffrouw Glukke ("Fri") werkt bij het Genootschap van het Aardrijkskundig Instituut. Daar schrijft ze bijdragen over allerlei volkeren, vooral Indië heeft haar belangstelling. Haar hart gaat uit naar de volkeren en culturen, en ze voelt zich dan ook gelukkig in haar werk. Haar superieuren waarderen haar. Juffrouw Glukke gedraagt zich altijd correct.

In haar persoonlijke situatie is Frida minder beheerst. Haar liefde voor de dichterlijke maar zwakke Ernst durft ze niet te uiten, bang dat hij haar afwijst. Thuis zorgt ze voor haar broer Rolf en haar moeder, naar vermogen althans, want haar werkdagen zijn lang. In deze jaren is alles nog moeilijk: er is distributie van voeding (in de rij staan voor de groenteboer...), het probleem van de evacuaties en schaarste van wonen en nou ja, eigenlijk van alles. Fri vindt troost in haar werk, waar ze ook haar herinneringen aan Indië, waar ze opgroeide, voor kan gebruiken. Dat blijft houvast bieden, ook als Ernst met een ander trouwt en een collega ongewenste avances maakt en later geestesziek blijkt. Ze geeft zelfs enkele lezingen over "Tropisch Nederland", dat "in doodsgevaar verkeert". (p.57) Bij een van deze lezingen ontmoet ze Derk Lovenaer, schrijver.

Dan beginnen de verwikkelingen. Fri heeft eigenlijk besloten dat haar levensbestemming ligt in het schrijven en lezingen geven. Ze gelooft, vooral door de ervaring met Ernst, dat een man er niet tegen kan dat zijn echtgenote een eigen werkkring heeft. Met Derk heeft ze daarover discussies en daarin ontdekt ze dat het ook anders kan.

Zoals vaker in de romans van Ems, treedt hier een zelfstandige en begaafde schrijfster op, in wie Ems zelf terugkeert. In Fri's familieleden herkennen we die van Ems, en in Fri's levensloop misschien een wensdroom van Ems, die altijd single zou zijn. Maar de lezeresjes van toen wisten dat niet. Die lazen een prachtig verhaal over de combinatie trouwen en de ontwikkeling van een eigen carrière.

Deze editie: Naarn: Uitgeverij en Drukkerij Hollandia, 1952
Aantal boekpagina's: 243
Illustraties: H. van Ingen

Beginpagina   Ems' boeken   Joh. van Soest   Vier dierbaren   Het verloren zusje
Damescompartiment
  Vragen aan u   Colofon

Damescompartiment Online